ماکت های معماری
ماکت های معماری مدل های فیزیکی ارائه دهنده پروژه های معماری هستند که به منظور ارائه مفاهیم پروژه به متخصصین و یا ارائه آن به کارفرما و عموم به روشی ساده وقابل فهم باشند ساخته میشوند. ماکت های معماری ابزاری است که برای نمایش،ارائه ،جلب سرمایه گذاری ،اخذ مجوز،وبازاریابی وفروش به کار میرود.
مدلهای مطالعاتی که به سرعت قابل ساخت هستند و در ساخت آن معمولا از در دسترس ترین و ارزانترین متریال استفاده میشود (مانند مقوا،قطعات چوب،یونولیت،فوم و فوم بورد و …) ابزار بسیار قدرتمندی برای درک سه بعدی یک طرح میباشند که توسط معماران،طراحان داخلی، طراحان غرفه های نمایشگاهی و طراحان صنعتی استفاده میشوند.اما ساخت ماکت پرزانته پرجزئیات و اصطلاحا ماکت نهایی معمولا توسط ماکت ساز های حرفه ای و شرکت های ماکت سازی که به صورت تخصصی در این حیطه فعالیت میکنند انجام میپذیرد.
اهداف
معماران استفاده های مختلفی از ماکت ها میکنند
-ماکت های سریع اغلب برای مطالعه تقابل و تعامل احجام برای ایده گرفتن و بررسی حجم از زوایای مختلف استفاده میشوند و روشی بسیار کاربردی برای کاوش در ایده های معمارانه است.
-ماکت ها روشی بسیار موثر در ارائه و فروش طرح های معماری است. درک نقشه های فنی دو بعدی و سه بعدی سازی ذهنی آنها حتی برای متخصصین هم امری پیچیده است به همین دلیل معماران از ماکت ها و نرم افزارهای سه بعدی سازی استفاده میکنند تا ایده های خود را سریعتر منتقل کنند . به عبارتی ماکت ها سریعترین ابزار انتقال اطلاعات یک پروژه به شمار میروند.
-ماکت مفیدترین ابزار برای توضیح یک ایده پیچیده یا غیر معمول به تیم سازنده ویا نقطه عطف بحث بین معماران و مهندسان سازه و طراحان شهری است.
– ماکت ها همچنین مدل های نمایشی بسیار مناسبی هستند برای ساختمان های تاریخی و بناهایی که امروزه وجود ندارند و نیز بناهایی و سایت هایی که به لحاظ وسعت در حدی میباشند که بازدید از آنها به سادگی مقدور نمیباشد.
انواع ماکت های معماری
– ماکت های مطالعاتی
که به سرعت قابل ساخت هستند و در ساخت آن معمولا از در دسترس ترین و ارزانترین متریال استفاده میشود (مانند مقوا،قطعات چوب،یونولیت،فوم و فوم بورد و …) ابزار بسیار قدرتمندی برای درک سه بعدی یک طرح میباشند که توسط معماران،طراحان داخلی، طراحان غرفه های نمایشگاهی و طراحان صنعتی استفاده میشوند.
– ماکت خارجی یا ماکت اکستریور
معمولا به ماکت هایی اطلاق میشود که شامل بنا یا بناهای اصلی به علاوه لنداسکیپ و گاها فضای شهری در برگیرنده بنا
-ماکت داخلی یا ماکت اینتریور
به ماکت هایی که از فضاهای داخلی ،مبلمان،رنگ بندی و چیدمان را ارائه میکند اطلاق میگردد.
-ماکت لنداسکیپ
به ماکت های طراحی لنداسکیپ که ارائه دهنده ویژگی های توسعه سایت از قبیل پیاده رو ها ،پل های کوچک،آلاچیق،بافت گیاهی و سایر زیباسازی های محیطی باشد اطلاق میشود. ماکت لنداسکیپ معمولا ارائه دهنده فضاهای عمومی از قبیل پارک و بوستان میباشند.
-ماکت شهری
ماکت های شهری معمولا در مقیاس های کوچک (مانند 1:500-1:750-1:1000- 1:2000-1:20000) که چند بلوک شهری و گاها یک شهر کامل یا یک روستا ، مجموعه صنعتی و یا نظامی را شامل میشوند. ماکت های شهری ابزاری حیاتی برای برنامه ریزی و توسعه شهری محسوب میشوند.
-ماکت جزئیات
این ماکت ها بخشهای خاصی از پروژه و تعامل بین آنها را نشان میدهند. ماکت های استراکچر از زیر مجموعه ماکت های جزئیات به شمار میروند.
مصالح
مصالح بسیار متنوعی با روشهای پردازش متنوع در ماکت سازی حرفه ای به کار میرود که از مصالح زیر میتوان نام برد
ورق ها و انواع پروفیل اکریلیک (پلکسی گلاس)
مقوا
چوب بالسا – تخته های سه لایی – ورق های ام دی اف و چوب
انواع رزین
گچ و گل کلی
پی وی سی
ورق های پلی کربنات
پلی استایرن
پلی اورتان
ای بی اس
اسفنج
ورقها و پروفیل های فلز
مولتی استایل
و بسیاری از مصالح دیگر که بنا به تشخیص ماکت ساز در پروژه به کار میرود.
مقیاس ها
ماکت ها ی معماری از مقیاس های بسیار کوچک تا مقیاس 1:1 ساخته میشوند. در ماکت سازی معمولا مقیاس استانداردی تعریف نمیشود و بنا به نیاز پروژه و خواست کارفرما و پیشنهاد ماکت ساز مقیاس تعیین میشود ولی مقیاس های رایج تر به شرح ذیل میباشند
1:1 اندازه واقعی (معمولا در ماکت جزئیات)
1:2 جزئیات
1:5 جزئیات
1:10 فضای داخلی و مبلمان
1:20 فضای داخلی و مبلمان
1:50 فضای داخلی -پلان طبقات
1:100 نمای خارجی و ماکت برش
1:200 نمای خارجی و سایت
1:300 ماکت حجم و سایت
1:500 سایت پلان ،ماکت حجم
1:1000 ماکت شهری – ماکت پر و خالی
1:2500 سایت پلان – نقشه شهری